Iconovo beviljas ett amerikanskt patent för ICOcap® som stärker erbjudandet för att nå fler kundsamarbeten

Iconovo AB (publ), som utvecklar kompletta inhalationsprodukter för en global marknad, meddelar idag att den amerikanska patentmyndigheten, U.S. Patent and Trademark Office, har godkänt bolagets ansökan om ett mönsterskydd för inhalatorn ICOcap®. Iconovo återtog nyligen de globala rättigheterna att sälja och distribuera ICOcap® från Stevanato Group och avser att intensifiera marknadsföringen av inhalatorn mot internationella läkemedelsbolag, medan Stevanato Group kommer att agera som exklusiv kontraktstillverkare.

Det mönsterskydd som den amerikanska patentmyndigheten nu har utfärdat för ICOcap® är giltigt till maj 2037. Inhalatorn är sedan tidigare skyddad av patent i Europa. ICOcap® är en av de inhalatorplattformar som utgör basen för Iconovos kunderbjudande inom kontraktsutveckling (CDMO). Tidigare i år initierades ett samarbetsprojekt med Kiox Pharma för utveckling av en ny behandling baserad på ICOcap® mot en sällsynt men allvarlig lungsjukdom.

”Att vi nu har erhållit ett starkt exklusivitetsskydd för ICOcap® på världens största läkemedelsmarknad stärker förutsättningarna ytterligare för att generera fler samarbetsprojekt med internationella kunder baserade på vår unika inhalator. Dessutom öppnar det bredare möjligheter för direktförsäljning av inhalatorerna”, säger Roger Lassing, Vice President Business Development på Iconovo.

ICOcap® är en inhalator för läkemedel i kapslar som laddas en i taget. Den har en robust, unik greppvänlig design, ett patenterat integrerat lock och lågt inhalationsmotstånd. ICOcap® har samma funktion och prestanda som de etablerade inhalatorerna Breezhaler® från Novartis och RS01 från Berry.